Muzikale therapeutische ontwikkeling.

Een muziekliefhebber ben ik altijd al geweest. Dat ik muziek ook bewúst in kan zetten als ik me niet goed voel  -of juist wel- leer ik vooral in muziektherapie. Muziek kan je door episodes heen helpen. Sommige nummers zijn belangrijk voor me geworden. Erg belangrijk kun je wel zeggen. Een soort van lijflied is het dan geworden. Muziek geeft me troost, herkenning, verlichting, afleiding en rust. Eén keer in de week heb ik met een groepje van zeven muziektherapie. Persoonlijk mijn fijnste uurtje van de week binnen de psychiatrische instelling. Je leert hier om muziek op een positieve manier in te zetten binnen je behandeling. Het maakt deel uit van je ontwikkeling, verandering en stabilisatie van je problematiek. Door leerdoelen op te stellen met je muziektherapeut kun je gericht aan de slag met de dingen die je tijdens je therapie wil bereiken. Als ik kijk naar mijn ontwikkeling binnen de muziektherapie zie ik al een groot verschil met een klein jaar geleden. Waar ik in het begin vooral woest zat te rammen op het drumstel, waar de djembé er wekelijks van langs kreeg en waar ik vooral niét wilde voelen, zoek ik nu bewust muziek uit die iets met me doet. Waar ik van leer, waar ik kracht uit haal, positiviteit, of waar ik even lekker bij uit kan huilen en alle spanningen er even uit kan gooien. Ik zit weer rustig op een stoel in plaats van als een chaoot achter een instrument.

Toch vind ik het lastig. Bij muziektherapie is het niet de bedoeling dat je rekening houdt met elkaar. Als je daaraan begint kun je de sessie net zo goed niet houden, want iedereen heeft weer andere muziek dat raakt, pijn doet of juist een goed gevoel geeft. Je moet een bepaalde grens over om dit te kunnen: om geen rekening met elkaar te houden maar enkel met jezelf.

Er is één nummer dat ik tot nu toe nog niet heb kunnen laten horen aan mijn groepsgenoten. Een nummer dat sinds ruim een jaar erg belangrijk voor me is. Een triest nummer, maar met inhoud. Met gevoel, emotie en angst. Misschien ken je hem wel: Johnny Cash – Hurt. Luister maar..

 

Voor mij zegt dit nummer zo veel.. het doet me denken aan een hele slechte periode. Een diep, diep dal. Een pikzwart gat waar ik in viel zonder lichtpuntje. Een depressie. Een psychose.. Van alles haal ik er uit; automutilatie, wanhoop, (verlatings)angst, waardeloosheid, chaos, maar ook: positiviteit. Die positiviteit zie ik pas sinds kort, die kon ik er eerst niet uit halen. Dit nummer staat voor mij ook voor een nare, traumatische gebeurtenis, die ik nu een positieve draai probeer te geven. Ik verbaas me er nog wel eens over wat één nummer kan doen: veel. Heel veel. Ik vind het mooi. Nu nog de stap durven zetten om hem in de groep te laten horen. Maar zoals Johnny Cash het nummer mooi afsluit: “I would find a way”. En zo is het.

Advertenties

4 gedachtes over “Muzikale therapeutische ontwikkeling.

 1. Emma zegt:

  Prachtig verhaal, oprecht en bijzonder om te lezen. Hurt is ook een van mijn favoriete nummers, Cash een van m’n favoriete artiesten.

  Voor mij is Radiohead heel erg belangrijk, bijna alles wat ze gemaakt hebben kan me enorm raken, met name omdat ik die muziek veel luisterde toen ik zelf door een zware depressie heen moest. Heb lang daarna niet meer naar die muziek kunnen luisteren maar inmiddels zijn we ruim 6 jaar verder en gaat het weer. Dan is het toch muziek geworden die bij een bepaalde periode hoort en daarom voor altijd bijzonder blijft.

  Zet hem op! Ook hoop ik dat je blijft delen over de muzieksessies, graag zie en hoor ik meer van wat je zoal draait, welke muziek je aanspreekt en in welke liedjes je kunt verplaatsen of veilig door voelt.

  Knuffel!

  • San zegt:

   Thanks Em!

   Radiohead is voor mij ook heel belangrijk en bijzonder. Deze zomer ga ik naar ze toe in Berlijn: dubbel speciaal. Iets waar ik ontzettend naar uit kijk 🙂

   Ik zal zeker af en toe wel een muziekbloggie posten! XX

 2. Renate zegt:

  Wat een indrukwekkend mooi nummer. Ik hoop dat je de manier om het te laten horen snel vind, dit is volgens mij zo’n nummer waar iedereen op zijn of haar manier iets uit kan halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s