STOP IT!

Mijn hoofd is een chaos. Mijn gedachten máken het een chaos. Mijn stemmingswisselingen maken er nog meer een warboel van. Mijn verdriet, boosheid, nog meer verdriet, nog meer boosheid, de wanhoop, de angst, de achterdocht en weer het verdriet beïnvloeden mijn gedachten. Mijn gedachten beïnvloeden mijn stemming. En zo gaat het door en door. Dag in, dag uit.
*
De laatste maanden is het erger, en ik ben er moe van. Doodmoe. Oververmoeid. Mijn lichaam vind het ook welletjes en doet gezellig mee met allerlei kwaaltjes. Allemaal psychisch. Allemaal door de chaos in mijn bovenkamer. Ik wil dat het stopt. Dat willen mijn therapeuten ook, om over mijn directe omgeving nog maar te zwijgen.
*
Een van die therapeuten houdt wel van een geintje, en wees me op het onderstaand filmpje.
Neem er even de tijd voor, en kijk hem helemaal af.
*
*
Ik heb in de negen jaar dat ik in de GGz loop nog niet zo’n therapeut getroffen. Hoe simpel zou dat zijn.. in vijf minuten even alles op tafel gooien, en steeds dezelfde oplossing aangereikt krijgen.
*
Net zat ik met een kop thee op de bank. Even later stond ik onder de douche. Mezelf klaar te maken om naar mijn therapiedag te gaan.
Ik ben gespannen. Ik ben boos. Boos op mezelf. Boos omdat ik me zo voel. Omdat ik zo ben. Ik ben bang. Ik durf niet zo in de trein. Maar ik dwing mezelf. Ik word verdrietig. Kan het niet een dag normaal gaan? Ik voel de wanhoop. Hoelang gaat dit nog duren? Hoeveel dagen, weken, maanden of jaren moet ik me nog zo voelen? Ik word weer verdrietig. Wanneer vind ik nu eens medicatie die goed aanslaat? Die me minder down laat voelen? Die mijn angsten wegneemt? Ik word weer boos. Ik moet me niet zo aanstellen. Een schop onder de kont heb ik nodig. Ik maak me potdorie druk om een treinreis. Alleen. Met andere mensen. Ik voel me een klein kind, die niets lievers wil dan vastgehouden worden. Getroost worden. De mensen die troost aanbieden ga ik uit de weg. Want ook dat is eng. De tranen komen. Ik ben zo verdrietig. Als een zombie zeep ik mezelf in met douchegel. Doorzetten. Ik droog me af, en kleed me aan. Vervolgens zit ik weer op de bank.
*
Er zijn nog geen tien minuten voorbij. Het voelt als een halve dag.
 
Advertenties

3 gedachtes over “STOP IT!

 1. Jet zegt:

  Hahah fantastisch filmpje! Mag ik m op facebook zetten?
  Even tussendoor, heb je al eens iets van mindfulness geprobeerd? Het heeft mij heel erg geholpen om mijn gedachten ‘even uit’ te zetten, je ergens compleet anders op de te concentreren. Ze hebben inmiddels ook wel modules hiervan in de GGZ, misschien is het wat?
  Take care!

  • San zegt:

   Natuurlijk mag je hem op Facebook zetten 🙂

   Van mindfulness word ik alleen maar onrustig, mijn gedachten gaan dan nog harder ipv dat ik ze even uit kan zetten. Best jammer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s