In training.

Het is tegenwoordig een uitzondering: een strakblauwe lucht en een zon die lekker schijnt. Er wordt buiten geblazen op een irritant fluitje, en het gegil van uitgelaten buurtkinderen die lekker buitenspelen is me niet ontgaan. De vogels fluiten. De balkondeuren staan open, ik zit aan een tafel aan het raam. Ik doe een poging tot studeren. Studeren? Ja.
*
Vorige week ben ik begonnen met een masterclass ervaringsdeskundigheid aan de Hogeschool van Amsterdam. Hartstikke leuk, hartstikke interessant, en hartstikke nodig. Want ervaringsdeskundige ben je niet zomaar. Je moet in staat zijn om boven je eigen ervaring uit te stijgen, en je eigen situatie los te laten. Je moet een voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Een rolmodel kunnen zijn. Je moet een wederkerige relatie op kunnen bouwen met je client, op basis van gedeelde ervaring. Dit kun je niet zomaar, hier moet je trainingen voor volgen. En dat is wat ik nu aan het doen ben.
*
Aan het einde van de training krijg ik een assesment. Als voorbereiding hierop moet ik een reflectieverslag met lastige vragen schrijven en beantwoorden. Je moet kijken naar de rollen die je vervult. Een ervaringsdeskundige kan namelijk meerdere rollen in verschillende functies vervullen. Tijdens rollenspellen hoor ik dat ik meer de hulpverlener uithang dan de ervaringsdeskundige. Stiekem vind ik dit een compliment, want ergens diep in mij wil ik ook een hulpverlener zijn, die toevallig ook wat ervaringskennis in huis heeft. Maar daarvoor moet ik toch echt terug de schoolbanken in, en dat is helaas -financieel en qua werkdruk- geen optie meer. Ik stort me dus op het zijn van een goede ervaringsdeskundige.
*
Wennen is het wel. Weer bezig moeten zijn met opdrachten. Artikelen moeten lezen. Moeten nadenken. Eerlijk durven kijken naar mezelf. Concentratie moeten hebben. Vooral dit laatste is een ramp. Ik heb de concentratie van een goudvis. Mijn gedachten gaan altijd zo hard heen en weer dat ik me lastig kan focussen op mijn laptopscherm en een worddocument. Maar ik wil het. Dus ik doe het. Maar wel in mijn eigen tempo.
*

Advertenties

4 gedachtes over “In training.

 1. Michel ten Hoove zegt:

  Goed bezig! En wat dat concentratieprobleem betreft, dat herken ik. Kan me zo slecht concentreren tegenwoordig. Ben nu weer aan het oefenen langer geconcentreerd met iets bezig te zijn. Lijkt te lukken. Er is dus hoop. 🙂

 2. Jans zegt:

  Lieve schat,

  Weer z’n goed geschreven Blog.
  En ja, wij moeten ( als wij iets willen ) er altijd voor knokken.
  Maar als je hebt gehaald kan je ieder geval zeggen dat je echt verdiend hebt, is ook wat waard.
  En zit het vaak beter in je hoofd dan als je het zomaar aangewaaid krijgt.
  Ik ( weet zeker velen met mij ) ben in ieder geval TROTS op jou.
  Als iemand het verdiend ben jij het wel.
  Veel succes, je kan het .

  Veel liefs Oma xxx

 3. marcellux (@marcellux) zegt:

  Hey San, ik lees altijd met belangstelling je blog. Ook ik heb een cursus ervaringsdeskundigheid gevolgd en werk nu als ervaringsdeskundige op de gesloten afdeling en op een beschermd wonen groep. Ik denk dat ik een toch wat andere voorstelling van een ervaringsdeskundige heb. In mijn ogen hoef je geen rolmodel te zijn en mag je ook nog steeds je beperkingen hebben. Ik mag niet lekker in mijn vel zitten en delen dat ik ook niet alles weet of kan. Ik kies er juist erg voor om niet aan de kant van de verpleging te zitten maar juist samen met de client dingen te ondernemen die ver van ervaringsdeskundigheid staan maar toch de ruimte geven om ervaringen te delen maar dan op macro niveau. Het mooie is natuurlijk dat je het op vele manieren kunt invullen. Succes met je studie en keep blogging 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s