Mijn Maandag: ‘kan of wil jij iemand vermoorden?’

Maandag. Normaliter mijn vrije dag. Mijn rustdag. Zo niet de afgelopen weken: of ik ben extra aan het werk, of ik heb andere dingen te doen, zoals vanochtend: mijn op twee na laatste onderzoek-ochtend bij de gespecialiseerde GGz instelling waar ik in het voorjaar in behandeling ga. Geen onderzoek naar wat er met me is: dat weten we nou wel. Maar er wordt daar ook wetenschappelijk onderzoek gedaan, en daar werk ik graag aan mee. Dus zat ik vanmorgen weer allerlei vragen te beantwoorden.
*
Zo werd me ook de vraag gesteld of ik soms zó boos word dat ik wel iemand kan of wil vermoorden. Nou, mensen.. ik word wel eens boos, en dan vloek ik, dan scheld ik, ik sla met de deuren en wil het liefst van alles kapot gooien. Of ik uit het op mezelf, met een mes in mijn arm, been, buik, of waar dan ook. Maar iemand vermoorden? Hoe gek denken ze precies dat ik ben?
*
Ik ben een zogenaamde ‘introverte borderliner’. Dit houdt in dat jij als omstander weinig zult merken van mijn borderline. Het gebeurt namelijk allemaal van binnen, en in al die jaren heb ik heel goed geleerd een masker op te zetten zodat je niet meteen bij de eerste ontmoeting al doorhebt dat er iets is. Daarnaast ben ik niet druk (zeg maar gerust de rustigste persoon op aarde), ik maak zelden ruzie, ik ga geen vechtpartijen aan.. aan de buitenkant heb ik alles onder controle. Op die uitzonderingen van met deuren slaan na dan. Van binnen is het een ander verhaal. Het kan zo druk zijn in mijn hoofd dat ik er wel eens aan twijfel of ik nou stemmen hoor of dat mijn gedachten gewoon zo hard door mijn hoofd gaan dat ik er gek van wordt. Als ik op mijn top van drukte zit, slaap ik per nacht zo’n één a twee uur, de rest van de dag loop ik te malen. Gelukkig is het nu niet zo erg, en slaap ik (ok, met medicatie) redelijk goed momenteel. Maar overdag: druk! Er gaat geen dag voorbij dat ik niet even tussendoor op bed moet gaan liggen om bij te komen. Niet om te slapen, dat lukt meestal niet, maar gewoon even uitrusten. Als dat op een dag niet kan door afspraken, lig ik die avond al voor 21uur in bed. Ook dit hoort er voor mij bij een psychische beperking: die altijd en eeuwig aanwezige vermoeidheid.
*
Vanmiddag ging ik na die onderzoek-ochtend even wandelen in het Amsterdamse Vondelpark. Gewoon even impulsief -ik noem het liever spontaan- een frisse neus halen. Met een omweg naar huis. Met mijn motto #opbokkenmetjedepressie in mijn hoofd liep ik daar door het park met de zon op mijn bol. Op het station had ik chocolade gekocht, waar ik tijdens mijn wandeling lekker van snoepte. Het was een positief uurtje. En daarna? Naar huis. Naar bed. Een kleine terugslag, met een huilbui als gevolg. Een heel eenzaam gevoel. Beetje angstig, ook. Maar gelukkig bestaat er thee. En een warme douche. En een goede vriend die vanavond weer thuis komt. Met kleine, voorzichtige stapjes kom ik zo’n maandag toch weer door. En bang zijn dat ik iemand vermoord? Tuurlijk niet. Mijn blog heet niet voor niets ‘zo gek nog niet’.
*

Advertenties

2 gedachtes over “Mijn Maandag: ‘kan of wil jij iemand vermoorden?’

  1. anoniem zegt:

    Nou.. Zo zie je de definitie van normaal maar weer. Ik zou “normaal” moeten zijn maar ben zo nu en dan best wel eens in staat om iemand op zijn minst zwaar te verwonden. Nog nooit gedaan gelukkig maar ik voel het af en toe dichtbij zitten. Heel dichtbij.

  2. Marcel zegt:

    Borderliner samen gewoond .ze liet me mis ha delen om vr ie den had gezegd niet met me omgaat.En voor vrienden moet je vechten en jij komt altijd terug.ze had sex met .politie advocaat om mis ruik te maken van hun kwaliteiten maar zege van mij houd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s