Intro modusmodel

Zaterdagmiddag. Het is ontzettend lekker weer maar het ontbreekt me aan energie om naar buiten te gaan. Gelukkig kun je ook van achter het raam genieten van de zon, en zodoende zit ik nu dus heerlijk in de zon aan tafel met een kop koffie en mijn laptop. Ik wil jullie graag nog iets meer uitleggen over schematherapie. In al die jaren bij de GGz heb ik nu eindelijk een therapievorm gevonden waarvan ik denk dat het wel eens zou kunnen helpen. En dan bedoel ik écht helpen, als in dat ik mezelf en mijn emoties/gedrag beter ga begrijpen en beter kan gaan reguleren. En uiteindelijk dan dus beter kan functioneren omdat ik het allemaal meer onder controle heb en niet dagelijks overspoeld wordt. Wie weet waar er dan allemaal weer ruimte voor komt.. relatie, werk, een beter sociaal leven.. ik noem maar wat dingen. Maar zover ben ik nog lang niet, ik heb nog 22 maanden schematherapie te gaan. (22 maanden klinkt wel heel lang nu ik dit typ, maar als ik na ga hoe snel de afgelopen 2 maanden zijn gegaan dan vliegt het volgens mij voorbij).
*
Vorige week heb ik in een notendop proberen uit te leggen wat schematherapie is. Vandaag maak ik een begin met het uitleggen van het modusmodel. Ik doe het bewust in meerdere delen omdat het anders een blog wordt met een overkill aan informatie waar je heel de avond zoet mee bent. Het moet wel leuk en behapbaar blijven.
*
Er is niet één vast model; als je op internet zoekt dan kom je sommige benamingen weer net in andere woorden tegen. Ook in een recente test die ik moest doen worden weer andere termen gebruikt, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Ik gebruik de benamingen die ik leer in mijn therapie. Het modusmodel bestaat uit 14 modi:
01. Gezonde Volwassene
02. Zelfverheerlijker
03. Afstandelijke Beschermer
04. Boze Beschermer
05. Pest en Aanval
06. Paranoide / Overcontroleerder / Perfectionistisch
07. Zelfsusser
08. Willoze Inschikkelijke
09. Straffende Ouder
10. Veeleisende Ouder
11. Boos Kind
12. Kwetsbaar Kind
13. Impulsief Kind
14. Blij Kind
*
Als je dit model uit zou tekenen dan staat de Gezonde Volwassene bovenaan. Aan de linkerkant heb je de coping zoals de Zelfverheerlijker, de Boze en Afstandelijke Beschermer, de Pest en Aanval, de Paranoide / Overcontroleerder, de Zelfsusser en de Willoze Inschikkelijke. Rechts bovenaan staan de Straffende en Veeleisende ouder modi en rechts onderaan staan de zogenaamde kind-modi: boos, impulsief, kwetsbaar en uiteindelijk helemaal onderaan blij. Ik heb hem voor je uitgetekend.

Modusmodel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pontificaal bovenaan schittert de ‘Gezonde Volwassene’. De gezonde volwassene is in staat om functioneel te denken en te handelen. In deze modus kun je goed voor jezelf zorgen. Je bent bemoedigend naar jezelf of naar anderen toe, je voelt trots, liefde en waardering en kunt dit ook uiten. Je bent zorgzaam en je kunt rationeel bedenken wat goed voor je is als je bijvoorbeeld in een kwetsbaar kind modus zit. In deze modus gedraag je je zoals het woord het al zegt; als een gezonde volwassene; met gezond verstand. In deze modus kun je ook emoties voelen als verdriet, boosheid of teleurstelling, maar je laat je er niet door overspoelen zodat het destructief wordt. Als gezonde volwassene kun je je behoeften waarnemen en daar naar handelen. Je bent voor rede vatbaar en denkt na voordat je iets zegt of doet. Het doel van schematherapie is onder andere om deze modus te vergroten, want bij borderline is deze modus niet vaak aanwezig of maar van korte duur.
*
In mijn volgende blog zal ik de linkerkant gaan uitleggen; de zogenaamde coping. Dit is het gedrag dat je vertoont. Later laat ik de straffende- en veeleisende ouder aan bod komen, wat vooral neer komt op dominante negatieve gedachten. Als laatste de kind-modi, die vooral gaan over gevoel. Ik hoop dat het door het op deze manier in stukjes te hakken goed te volgen is, laat het me anders vooral weten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s