Crisisplan; uitleg en voorbeeld

Stel, het gaat niet goed met je. Je bent in paniek of je bent zo somber en verdrietig dat je niet meer onder je dekens vandaan kunt komen. Als je emotioneel hoog zit, is het lastig om te bedenken wat goed is om te doen zodat de situatie wat verbetert. Als steuntje in de rug is er het crisisplan.

Crisisplan klinkt wellicht wat heftig door het woord crisis. Crisis is voor iedereen anders. Ik weet nog toen ik de VERS-training deed; pannetje 5 bij mij suicidaliteit was, terwijl een groepsgenoot niet meer uit bed kunnen komen en niet meer voor zichzelf kunnen zorgen als pannetje 5 zag. Het pannetjesmodel is vergelijkbaar met het crisisplan. In het crisisplan kun je ‘registreren’ in welke fase je zit. In tegenstelling tot het pannetjesmodel uit de VERS-training geldt hier: hoe hoger je zit, hoe beter. Ik geef je een voorbeeld.

Je begint je crisisplan met je naam en de datum van de laatste update. Op deze manier is voor jezelf duidelijk hoe up-to-date je plan nog is (evenals voor hulpverleners als zij eventueel betrokken worden in je plan). Dat ziet er als volgt uit:

Naam: _______   ________

Datum laatste versie: _____________

Registreren, waar zit je?

 • 9-10 – Het gaat zeer goed.
  (let wel op als je gevoelig bent voor pieken die zorgen voor impulsief gedrag of jezelf overschatten)
 • 7-8 – Het gaat ruim voldoende tot goed, houden zo.
 • 6 – Nog voldoende, maar let op!
  Wat kun je doen om je stemming te verbeteren of op 6 te blijven?
 • 5 – Matig.
 • 3-4 – Slecht tot zeer slecht; crisis?
 • 0-2 – Crisis.

Het is misschien wat onwennig om jezelf  een cijfer te geven, maar op deze manier heb je wel een indicatie voor hoe het met je gaat en in welke fase je zit. Vervolgens zet je de volgende dingen in je plan: (let wel: de meeste dingen zijn handig voor jezelf, andere dingen, zoals de eerste vraag over suicidaliteit, is vooral nuttig voor hulpverleners).

Suicidaliteit; is er een poging gedaan? Zo ja, specifeer. Geef hierbij eerlijk antwoord over en hoe, wat en wanneer.

Medicatie. Geef hierbij aan welke medicatie je (eventueel) slikt, hoeveel mg en op welke momenten.

Externe triggers; welke gebeurtenissen halen je uit je evenwicht? Dit kan handig zijn om voor jezelf op een rijtje te hebben en zwart op wit te hebben staan. (en überhaupt om er eens bij stil te staan). Tevens handig voor hulpverleners als startpunt voor een gesprek.

Signalen dat het niet goed gaat.  Verdeel de signalen dat het niet goed gaat onder in gedachten, gevoelens en gedrag. Bijvoorbeeld: mijn gedachte is ‘ik kan dit toch niet’, mijn gevoel daardoor is onzekerheid en verdriet en mijn gedag is dat ik de situatie ga vermijden.

Wat kan ik doen om mijn stemming en toestand te verbeteren? (wat zou de ‘gezonde volwassene’ doen en zeggen?)

Helpende gedachten. Hiermee wordt bedoeld; gedachten die jou helpen om weer rustig(er) te worden of om jezelf gerust te stellen.

Wie kan ik bellen / inschakelen voor hulp? Maak hier een lijstje van mensen die je om hulp kunt vragen als je je niet goed voelt. Zet dan de naam en zijn / haar telefoonnummer er achter.

Wat kan de ander doen of zeggen om mij te helpen? Je hebt vast ideeën over wat je prettig vind dat anderen doen. Een arm om je heen slaan bijvoorbeeld, of een stukje met je wandelen. Bedenk voor jezelf wat jij prettig vindt en zet dat hieronder neer.

Telefoonnummers in volgorde van wie je eerst belt. Eerst je netwerk, dan de hulpverlening. Dit kan handig zijn als je in een waas zit en het niet zelf kunt bedenken. Ook is dit handig voor de hulpverlening om te weten.

Contactpersoon. Heb je een contactpersoon? Als in: iemand die op de hoogte is van jouw situatie en die kan worden ingeschakeld door de hulpverlening als dat voor jou helpend is.

Deze informatie en gegevens in een document wordt het crisisplan genoemd. Als je in therapie zit dan heb je er waarschijnlijk al een gemaakt, maar als je dit leest en je zit niet lekker in je vel maar je hebt geen therapie of je hebt daar (nog) geen crisisplan gemaakt; zet dan vooral zelf de eerste stap door er toch een te maken. Ik ervaar het als een houvast door de dingen zwart op wit te hebben staan. Zeker dingen als de helpende gedachten en wat kan ik doen om mijn stemming te verbeteren zijn dingen die ik me niet goed kan herinneren als ik vol in mijn emotie zit. Ik heb het plan in mijn telefoon staan op Google Drive, maar je kunt hem ook gewoon thuis bewaren op een vaste plek of bijvoorbeeld in je tas. Het kan helpend zijn om je plan te laten zien aan mensen die dichtbij je staan, zodat zij je beter kunnen helpen. Succes!

 

Geplaatst in: GGz

2 gedachtes over “Crisisplan; uitleg en voorbeeld

 1. fameamy zegt:

  Super handig! Ik ga begin december beginnen met de DGT therapie en heb in de fase daarvoor ook een begin gemaakt met een crisisplan. Maar best wel anders als die jij beschrijft.
  Die ik nu heb is gericht op het stoplicht. En dan wat er met mij gebeurd, wat anderen aan me merken en wat ik en anderen kunnen doen.

  Groen = goed
  Oranje = Stress/ spanning
  Rood = crisis

  Daarbinnen kwam ik erachter dat zelfs in deze kleuren ‘goed’ en ‘slecht’ is. Bijv. bij groen kan het dan iets te goed gaan waardoor ik versneld in Oranje of Rood kom. Als de therapie wat verder gevorderd is ga ik ook een post schrijven, vind je het leuk als ik je dan een bericht stuur als het online staat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s